Friday, July 27, 2012

Peringatan kepada yang ada GPS dalam kereta


Taktik Terkini Perompak Menggunakan GPS

Ni admin ada terbaca satu kisah tentang kes rompakan yang berlaku dengan menggunakan taktik yang mungkin tidak terfikir oleh kita semua, hanya dengan menggunakan GPS yang ada dalam kereta kita.. memang agak kreatif la perompak-perompak sekarang ni kan.. nak tahu lebih lanjut baca kisah ni

(seperti yang diceritakan dalam kenalan di facebook)
Satu petang saya mahu untuk meletakkan laptop saya di kerusi depan (sebelah pemandu) kereta saya. Semasa saya hendak membuka pintu kereta, saya mendapati ada lubang kecil di bawah handle pintu.

Ada orang yang telah menembak kereta aku!!

Kerana panik, saya menelefon seorang kawan yang punya bengkel kereta dan bertanya adakah dia pernah menemui kereta yang berlubang seperti di bawah handle pintunya.

“Ya, sudah beberapa kali sejak akhir-akhir ini. Itu bukan lubang bekas peluru, tetapi pencuri yang merosakkan dengan maksud untuk masuk ke dalam kereta awak. Tidak ada alarm, dan tidak ada pecahan kaca”.

Apa yang menghairankan,tiada barang saya yang hilang. Malah mereka mengunci semula pintu kereta saya.

Empat hari kemudian, rumah saya kena rompak. Banyak barang berharga telah hilang.

Dan sekarang baru saya menyedari, semasa perompak itu memecah masuk kereta saya, mereka tidak mengambil apapun semasa itu, mereka cuma membuka GPS saya, dan mencari “HOME”…..

kan? bagaimana perompak dengan mudahnya mengenal pasti kediaman kita hanya dengan GPS yang terdapat dalam kereta kita.. sila kongsikan kepada teman-teman kita untuk keselamatan bersama..
4 comments:

 1. salam perkenalan dear..
  memang sis tengah mencari info pasal GPS nie..good info..

  ReplyDelete
 2. mcm2 kaedah pencuri skang kan..advanced sungguh dierang ni...

  ReplyDelete
 3. advanced sungguh skrg ni yer.. sy kete biaa je.. xda pun gps ni.. hiihi

  ReplyDelete
 4. Cara aku elakkan mereka ialah setkan "HOME" tu di balai polis yang terdekat... alah x kan adari balai polis tu x tahu jalan balik rumah sendiri.. heran tuh...

  ok tak cara tuh ?

  ReplyDelete